Gästriklands Kronjuvel

Den 19 november 2013, på Gefle Slott, kammande vår supersmakare Malin Pettersson hem guldet i Mathantverk Gästrikland 2014! Tillsammans med råvaruproducenten Ola Westman (Mårdängs kallpressade rapsolja) och bagaren Daniel Rosén (Mattes Bröd) har hon varit med och skapat Gapas Råg- och rapsfat. Nu håller vi tummarna för att laget och Gapas råg- och rapsfaten kammar hem första priset även i den stora finalen som går av stapeln i Nyköping i januari 2014.
  • Om tävlingen:
  • Mathantverk är en produktionsutvecklingstävling som skapar moderna livsmedelsprodukter med lokala råvaror. Tävlingen sker inom Gastronomiska samtal och i samarbete mellan råvaruproducenter, förädlare och matlagare. För mer information om Matverk, besök Gastronomiska samtal.
  • Juryns motivering:
  • Produkten ger råg i ryggen till anrättningen. Det traditionella hårdbrödet vidareutvecklat till att passa en mordernare stil. Nyskapande idé med att äta kakan och inte ha disken kvar. En kulinarisk upplevelse med tävligens högsta betyg i 4 av 5 kategorier och hela 8 st 10-poängare.
  • Beskrivning:
  • Fatet ska symbolisera ett gammalt talesätt "att äta ansiette" då man inmundigade de olika delikatesser som smörgåsbordet innehöll. Dels i mindre portioner med respekt för råvarorna och smakkombinationer, även som en kontrast mot dagens överfyllda buffétallrikar och som ofta saknar kvalitétstänk eller identifieringsmöjlighet av smaker. Fatet håller för het vätska i minst 30 min.

    Gapas är namnet vi gett till Gävligt Gott's patriotiska, innovativa och stolta smårätter och smakkompisar. Inspirationen i namnet kommer till stor del ifrån spanska tapas, men funkar även som en beskrivning till talesättet "gapa och svälj" de mumsbitar som vår region erbjuder.

    Styrkan sitter i de enkla, rena, rustika råvarorna: rågmjöl, vatten, rapsolja, rapskaka, råsurdeg, frön och salt.