En Gävligt matig historia


Som treåring började Peter Ågren inventera skafferiet för att hitta egna matkombinationer att bjuda sin familj på. I dag driver han och sambon Malin Pettersson Gävleborgssmak AB där de bevarar svensk matkultur och inspirerar människor till att hitta nya smaker. Vårt första gemensamma matuppdrag var 1997 då vi tog oss an Spiza ett franchaising företag i Valbo, sedan har det rullat på.

Vi erbjuder smakresor och avsmakningsmenyer främst på närproducerade råvaror. Vi älskar att skryta och berättar om de lokala producenternas produkter.

Det hela tog ordentlig form år 2008 som en konsumentförening som ville knyta ihop företag som arbetade medvetet med mat i Gävletrakten, Valbostreet. Föreningen jobbar fortfarande i samma anda och samverkar mycket med Gävligt Gott!

Vi lagar självklart mat från grunden på rena råvaror, för att vara en motvikt till ett karaktärslöst, smaklöst och ohälsosamt matutbud och istället lyfta och bevara svensk matkultur i sann slow food-anda. Vi kommer alltid fortsätta att anordna smakskolor, avsmakningar, mattävlingar, föreläsningar,produktutveckling och framtagning av smakrika upplevelser.

Det är viktigt att på ett kreativt sätt visa inspiration och lyfta vår regions smaker. Sedan jobbar vi för att bevara gamla gedigna klassiker och läckerheter men med en modernare touche i smakkombinationen. Och självklart med rena, naturliga råvaror i säsong lagade från grunden utan onödig utfyllnad.

Gott, rent och rättvist

Visionen...
...är att ge flera möjligheten att njuta av vår regions råvaror och produkter. På ett klassiskt eller modernt vis! Genom att erbjuda allt från smakskolor och föreläsningar till event, tävlingar och avsmakningsmenyer.

Gott...
...är vårt viktigaste ledord, det betyder att vi endast hanterar råvaror och produkter av hög kvalitè och smaker som ej behöver överkryddas, döljas eller på något vis fyllas ut. Att hitta goda smaker för alla är en inspirerande uppgift för oss eftersom vi lägger stor vikt på att anpassa läckerheterna till eventuella allergier/överkänslighet eller andra önskemål om specialkost.
Rent...
...utan onödiga tillsatser eller utfyllnader och lagat från grunden med kända råvaror gärna från vårt fantastiska naturskafferi, gör vårt jobb till en fröjd! Det gör det dessutom angenämmare för alla led!

Rättvist...
...eller närproducerat är viktiga komponenter för oss i våra matkreationer, likväl som att använda det som är i säsong del för ekonomin men framförallt att få längta till vissa smaker. Att få ihop dessa alla delar känns som förutsättning för att få bedriva en verksamhet inom området god mat!